Cahors

Gijs Baan, Buitencategorie,

wint Cahors,

10-07-2015.

 

ca2808 resize.jpg

 

Als Cahors  vervlogen wordt is een van de grootste sportevenementen ter wereld los gebarsten: de Ronde van Frankrijk. Renners worden onderweg met enorme obstakels geconfronteerd. Valpartijen, boze boeren en buitenlui, maar ook veel sportieve obstakels als ritten tegen de klok en tegen de bergen. Wie wel eens aan de voet van de Tourmalet, de Col D’Aspin of in een van de vele haarspeldbochten van de Alpe D’uez heeft gestaan, krijgt op voorhand kippenvel bij het idee wat voor een klus daar geklaard moet worden .

Heldendom of waanzin, dachten  we nadat we een foto zagen van een zwaar gehavende Laurens ten Dam, bij binnenkomst na weer een bijna onmenselijke etappe. Het is niet voor niets dat veel duivenliefhebbers ook wielerliefhebbers zijn. De tochten zijn vergelijkbaar met de tochten die onze duiven afleggen vanuit het verre zuiden naar de hokken in de lage landen. Je ziet het ook aan de vele namen die we onze favorieten geven: de Pantani, de Jan (Ulrich) de Amstrong. Al krijgen we bij de vele verdenkingen over pilletjes en spuitjes ook wel weer spijt van die bijnamen.  Want wij willen onze sport toch schoon?

De winnaar, en eigenlijke aanleiding van dit verhaal is de 0-3007471, van heer en meester  van dit seizoen, GIJS BAAN. Ze verslaat met overmacht de rest van de concurrentie. Ze is de enige die er in slaagt boven de duizendmeter grens te blijven.  Als we de uitslagen van de voorgaande jaren er nog eens op naslaan zien we deze dame ook als eerste eindigen op Dax van augustus 2013, het jaar waarin ze de beste duif op de overnacht was.  Daarnaast sprokkelde ze op deze vluchten een respectabel aantal topprijzen voor de baas bijeen. Geen eendagsvlieg dus.

De duif kent als achtergrond,  net als meerdere toppers bij Gijs het soort van de Gebroeders Dingemanse. Meer specifiek de lijn van de Worm.

Tot op dit moment blikt Gijs met een dubbel gevoel terug op het seizoen. Veel vroege duiven, maar niet altijd getekenden, waardoor de kansen op zijn doel, weer Generaal worden van Zeeland, enigszins op afstand is geraakt. Ook tegenspoed op verschillende gebieden maakt dat hij met gemende gevoelens het seizoen beoordeelt. Maar tegenslagen, ook in de sport geven je de kans sterker terug te komen. We kennen Gijs niet als iemand die bij de pakken gaat neer zitten en dus blijft de concurrentie gewaarschuwd. En dus zal dit niet het laatste bezoek zijn aan Tophok Baan!

Datum: 
vrijdag, juli 10, 2015
Aantal duiven: 
65
Winnaar: 
G. Baan