Peronne

P.V. de Combinatie

Natour, Peronne 16 augustus 2015, 326 duiven, 1226 m/min

Winnaar: Koen Minderhoud

 
  Koen Peronne natour 160815 resize.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat of je allemaal niet kunt winnen… Daar kijkt ze van op!

 

Zo slecht als het weer zaterdag 15 augustus was, zo goed was het zondag 16 augustus 2015. Een hemelsbreed verschil. Terecht werden de duiven in de boxen gehouden om zondagochtend met perfect duivenweer, een licht bewolkte hemel en een kalme noordenwind gelost te worden.

 

Natuurlijk is het vervelend als er ’s zaterdags niet gelost kan worden maar op een navlucht, waarop traditiegetrouw veel latere jongen worden ingekorfd, kan het toch ook nog een voordeel opleveren. Deze jongen krijgen dan al snel te maken met twee nachten mand, moeten in de mand drinken als het even kan en als ze dan met een kopwind huiswaarts mogen keren is dat een prima leermoment voor deze jonge vogels geweest.

 

Voor de kopprijzen wordt echter niet op deze later gekweekte duifjes gerekend, de wat meer ervaren winterjongen of oude duivinnen zullen ongetwijfeld met de eer gaan strijken, twee nachten mand, kopwind... Maar hoe kan een mens zich ook daarin vergissen. De kwaliteit kwam deze zondag gewoon simpel bovendrijven want wat te denken van de overwinnares van Koen Minderhoud??

 

Ik ging dinsdagavond naar Koen met de gedachte een mooi uitgegroeid winterjong in handen te krijgen maar niets was minder waar. Een blauw (hoe kan het anders) beestje wat nog duif moest worden werd door Koen uit het hokje met latere jongen gepakt. “Kiek, ier zit ‘t” was de simpele verklaring die ik te horen kreeg. Een elftal aan latere jonkjes bevolkte dit hokje. Eén daarvan de 3506954, gekweekt uit de befaamde ‘Late Turbo 3014608’, de provinciale asduif dagfond van 2013 die voor deze gelegenheid was gekoppeld aan de 2007026, de moeder van de “Geeloger”, drievoudig provinciaal overwinnaar in één seizoen! Ach, dan is verdere uitleg eigenlijk overbodig en gaat het ook hier weer meteen op: Wat goed is komt snel.

Dit duivinnetje won met 1226 meter per minuut niet alleen in de club maar ook maar meteen in het samenspel 7 van de afdeling Zeeland 96 afgetekend de eerste prijs.

De meesten van ons zijn al tevreden als de latere jongen braaf thuiskomen van deze navluchten. Dit geldt ook voor Koen, er worden geen eisen gesteld. Toch is het niet moeilijk raden wat voor gevoel deze overwinning Koen bezorgd. Een duifje, gekweekt uit de absolute toppers van zijn kweekstal, die zich op zo’n jeugdige leeftijd al meteen bij de eerste de beste vlucht met duivenweer en wind op kop op een dergelijke wijze laat zien, wat denk je?!

 

Ik denk terwijl ik deze regels schrijf daarbij aan een uitspraak van Joost de Ridder die ik enkele jaren geleden uit zijn eigen mond vernam: “Je moet ‘r blie van ôôre, dat bin je betere duven, as je ‘r nie blie van ôôrd bin ze niks waérd”. Kernachtiger zou ik het niet kunnen omschrijven!

 

Ik denk dus, nee, ik weet zéker dat Koen “d’r blie van wier”. Terecht!!

Datum: 
zondag, augustus 16, 2015
Aantal duiven: 
326
Winnaar: 
K. Minderhoud