Roye

P.V. de Combinatie

Natour, Roye 22 augustus 2015, 439 duiven, 1621 m/min

Winnaar: Joshua Hoek

ro0409 resize.jpg

De winnares in de schotel, gepaard met haar eigen vader, kunnen we dat moreel wel toestaan?

 

Een wat verlate reportage dit keer door vakantieperikelen mijnerzijds en tevens door het ontbreken van de hoofrolspeler op het appel. Joshua, tot voor kort het kleine kereltje in onze club, groeit inmiddels uit z’n voegen en studeert elders in het land. Iets in de richting van rechten heb ik mij laten vertellen en een jurist of advocaat die goed thuis is in de postduivenmaterie of beter gezegd postduivenmysterie zou eigenlijk best wel welkom zijn in ons landelijk ledenbestand.

 

Want zeg nou zelf; wie binnen of buiten de postduivenwereld snapt iets van hetgeen postduivensport wordt genoemd? Niemand toch? PostduivenSPORT??? Wie heeft deze titel ooit durven verzinnen..? Nee, het is een liefhebberij, een hobby, een verslaving soms ook. Maar een sport, nee dat kun je moeilijk zeggen als je bedenkt dat in een straal van minder dan 25 km niet één spelregel of kampioenschapstelsel hetzelfde is. Noem eens een sport waarin dat mogelijk is. Precies, de duivensport, jawel, daarin is bijna alles mogelijk. Een taak dus voor Joshua misschien om alles in de toekomst eens RECHT te gaan zetten.

 

Joshua was lid geworden van de studentenvereniging en daarbij hoort onvermijdelijk het ontgroeningsritueel. Een tweewekelijks gebeuren waardoor hij dus ook op de vluchtdag vanuit Roye zijn duiven niet zag aankomen en vader Jan Kees de honneurs waarnam. Inmiddels zijn we enkele weken verder en is Joshua weer redelijk hersteld voor zover wij weten. Behoudens het verlies van een nieuw aangeschaft colbertjasje wat meteen door z’n vrienden in de fik gestoken werd en een hersenschudding met een rij hechtingen in z’n hoofd met daarbij een korte ziekenhuisopname is hij er nog goed vanaf gekomen. Ja, om het groene eraf te krijgen worden door je “maatjes” soms draconische maatregelen genomen, daar is hij inmiddels achter.

 

Zijn duiven trokken zich van deze uitwassen echter niks aan en vlogen zeven prijzen van de twaalf ingekorfde duiven bij elkaar te beginnen met de 1e prijs door de 3210001, een driejarige duivin uit de “blauwe Willem” (Willem Minderhoud Westkapelle). De 001 is voor het spel met de navluchten gekoppeld aan een kweekdoffer, in dit geval haar eigen vader, de blauwe Willem dus! In de duiven(sport) is zo ongeveer alles mogelijk dus ook incest, dat blijkt maar weer.

De moeder is een duivin uit de lijn van “de Uitstraling”, de B-02 6121532 van Flor Engels en zonen, een fantastische duif waaruit bij Joshua al meerdere goeie gekweekt zijn. We wisten het al lang, bij Joshua zitten goeie duiven op het hok, veel en veel beter dan de uitslagen van dit jaar doen vermoeden.

 

Maar, zoals het vaak gaat, de jeugd heeft veel andere zaken aan het hoofd en dat is bij Joshua niet anders. Eigenlijk gelukkig maar. Een belangrijke studie die voor de toekomst bepalend kan zijn, dan is duiven echt maar bijzaak en geloof me, duiven is ook maar bijzaak. Leuk als hobby, leuk als liefhebberij, leuk als vorm van verslaving in de positieve zin van het woord… Maar niet als hoofddoel, nee hoor, écht niet, niet belangrijk!

 

Maar, hoe dan ook, Joshua van harte gefeliciteerd met de overwinning op Roye en dit terwijl jij uit een brandende jas moest vluchten! Je vader “draait” ondertussen gewoon een eerste… Dit moet toch veel voldoening geven op afstand, of niet soms?!

Datum: 
zaterdag, augustus 22, 2015
Aantal duiven: 
439
Winnaar: 
Joshua Hoek